Ν. Καζαντζάκης

"Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω". Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Έρχονται κατασχέσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ


Αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων θα βρεθούν όσοι φορολογούμενοι δεν πληρώσουν μέσα σε τέσσερις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας την πρώτη δόση του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.
Η τροπολογία δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης απαιτήσεων από το υπουργείο Οικονομικών κατά των φορολογουμένων που δεν πληρώνουν το τέλος, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εξαίρεση για λόγους υγείας ή οικονομικής αδυναμίας.
- Οι προθεσμίες για την ενεργοποίηση των σκληρών μέτρων θα εκπνεύσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η τροπολογία προβλέπει ότι η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού υποχρεούνται να διαγράψουν από τις λίστες οφειλετών όσους μέσα σε τέσσερις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του τέλους δεν το έχουν εξοφλήσει.
- Ακολούθως, θα στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τις λίστες με τα ονόματα των… αρνητών του τέλους. Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει τις κατά τόπους εφορίες, για να προχωρούν στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον νόμο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Αυτό σημαίνει ότι αρκετές χιλιάδες φορολογούμενοι που θα αφήσουν απλήρωτη την πρώτη δόση του τέλους, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει νομίμως εξαίρεση, θα εκτεθούν στον κίνδυνο κατάσχεσης ακινήτων, μισθών ή συντάξεων, προκειμένου να εξοφληθεί το τέλος.
Με την ίδια τροπολογία, το υπουργείο Οικονομικών δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που είχε εξαρχής επισημανθεί. Ότι, δηλαδή, όσοι ζητήσουν εξαίρεση από το τέλος ή υπαγωγή σε χαμηλό συντελεστή, για λόγους οικονομικούς ή υγείας, δεν υπήρχε ως τώρα νομοθετική πρόβλεψη για να λύνουν τις διαφορές τους με τον προϊστάμενο της εφορίας στην περίπτωση που αυτός απορρίψει, αδικαιολόγητα κατά την άποψη του φορολογουμένου, τις σχετικές αιτήσεις. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα αμφισβήτησης της αρχικής απόφασης του εφόρου, με προσφυγή σε ειδική τριμελή επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου