Ν. Καζαντζάκης

"Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω". Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ραγδαία Μείωση στις Επιδοτούμενες Τιμές των Μικρών Φωτοβολταϊκών στη Βρετανία


Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να περικόψει τις εγγυημένες τιμές των μικρών φωτοβολταϊκών κατά 50%, από τις 43 πένες ανά κιλοβατώρα, στις 21. Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ξεκίνησε ήδη από χθες μια διαδικασία διαβούλευσης για τις προτεινόμενες αυτές αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε οι επενδυτές βιάζονται πλέον για να προλάβουν το παλιό ευνοϊκότερο καθεστώς.

Οι προτεινόμενες αλλαγές διέρρευσαν από κυβερνητικό έγγραφο την περασμένη Παρασκευή και προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Οι εταιρείες του χώρου τονίζουν ότι αν ισχύσουν οι νέες ταρίφες, τότε τα περιθώριά τους θα περιοριστούν από το 10% στο 5%, απειλώντας την βιωσιμότητά τους. Η Ντόνα Χουμ της οργάνωσης Friends of the Earth, προειδοποίησε πως πλέον «μόνο όσοι διαθέτουν ακίνητο και αποταμιεύσεις θα μπορούν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά για το σπίτι τους». Εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν με έμφαση ότι «περιμέναμε σοβαρό πλήγμα με μια τιμή της τάξης των 21 πενών ανά κιλοβατώρα. Τώρα, με 16,5 πένες τα πάντα θα νεκρώσουν».
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά με ισχύ από 4 κιλοβάτ έως 250 κιλοβάτ, οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 14-55,5%, όπως ανακοινώθηκε. Η μείωση του 55% αφορά τα έργα με ισχύ 4-10 κιλοβάτ. Δικαιολογώντας τις μειώσεις, ο υπουργός, Γκρεγκ Μπάρκερ, έκανε λόγο για «απαραίτητες περικοπές που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του συστήματος επιδοτήσεων».
Παράλληλα, τόνισε πως «προτεραιότητά μου είναι να έχει ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας στερεές βάσεις, ώστε να παραμείνει ένα επιτυχές κομμάτι της πράσινης οικονομίας και να μην πέσει θύμα φούσκας. Τα ολοένα και μικρότερα κόστη των φωτοβολταϊκών σημαίνουν ότι δεν έχουμε επιλογή, παρά αυτή».
Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έχει θέσει ως όριο τις 863 εκατ. λίρες και αν συνεχιστεί η σημερινή ταρίφα, τότε οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 980 εκατ. λίρες ετησίως, εκτροχιάζοντας τον προϋπολογισμό.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι ομοιότητες με την ελληνική αγορά είναι αρκετές, αφού και στη Βρετανία ισχύει σύστημα επιδοτούμενων τιμών. Ίσως μάλιστα οι αποφάσεις αυτές της βρετανικής κυβέρνησης να μας προϊδεάσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ελληνικές επιδοτήσεις, αφού το ΥΠΕΚΑ έχει προαναγγείλει την μείωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου