Ν. Καζαντζάκης

"Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω". Νίκος Καζαντζάκης

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ουγγαρία: Αναμνηστική πλάκα στο σπίτι όπου απεβίωσε ο διαπρεπής Έλληνας της διασποράς του 19ου αιώνα, Νικόλαος Δούμπας



Ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν διαπρεπή Έλληνα της διασποράς του 19ου αιώνα, τον Μακεδόνα Νικόλαο Δούμπα, η ζωή και το έργο του οποίου λαμπρύνουν τις «χρυσές» σελίδες των ελλήνων ευεργετών που ανέδειξαν την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, απέδωσαν οι Έλληνες της Ουγγαρίας.

Πριν από λίγες ημέρες, στην οδό Kiraly 57, στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Βουδαπέστης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας στο σπίτι που απεβίωσε ο μεγάλος αυτός εθνικός ευεργέτης και Μαικήνας των Τεχνών.

Την πρωτοβουλία ανέλαβαν η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης και η Αυτοδιοίκηση των Ελλήνων του 7ου Διαμερίσματος της Ουγγρικής πρωτεύουσας, σε συνεργασία με το Δήμο, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και το Ίδρυμα Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας.

Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας, την οποία φιλοτέχνησε ο ομογενής καλλιτέχνης, Στέφανος Στεφάνου, έγιναν από τον Έλληνα Πρέσβη, Σπύρο Γεωργιλέ, τον Αυστριακό Πρέσβη, Dr. Michael Zimmermann και τον δήμαρχο του 7ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης, Vattamany Zsolt. Στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Νικόλαου Δούμπα αναφέρθηκε ο ιστορικός, Dr Diοszegi Gyοrgy.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν-μεταξύ άλλων-οι απόγονοι της Οικογενείας Μάνου, ο σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας, Νικόλαος Βλαχάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Βουδαπέστης, Γεώργιος Τζιντζής, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας, Νίκος Φωκάς , ο πρόεδρος της κοινότητας Ελλήνων Ουγγαρίας, Αγκάρντι Σπύρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων του 7ου Διαμερίσματος, Νίκος Προδρομίδης, o γραμματέας της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας και του Ελληνικού – Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, Βασίλης Σταματόπουλος και ομογενείς κάτοικοι της Βουδαπέστης.


Λίγα λόγια για τον Νικόλαο Δούμπα



Ο Νικόλαος Δούμπας ήταν γιός του αρχικά πάμπτωχου αυτοδίδακτου μετανάστη και μετέπειτα επιτυχημένου εμπόρου και εθνικού ευεργέτη Στεργίου Δούμπα (1794-1870), από το χωριό Βλάστη της Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 1830 στη Βιέννη. Μετά τη αποφοίτησή του από το φημισμένο Ακαδημαϊκό Γυμνάσιο Βιέννης, ασχολήθηκε αρχικά με το εμπόριο, για να εξελιχθεί αργότερα σε μεγαλοβιομήχανο κλωστοϋφαντουργίας και γαιοκτήμονα.

Στήριζε με δαπάνες του την εκπαίδευση των νέων με την ανέγερση Σχολείων και με υποτροφίες, ενώ στάθηκε αρωγός της εκκλησίας, προς την οποία έκανε διάφορες δωρεές. Διετέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βιέννης, συνεχίζοντας την επιχορήγηση των Ελληνικών Σχολείων στη Βλάστη, όπως και στις Σέρρες, όπου ήταν η αρχική έδρα του Εμπορικού Οίκου της οικογενείας Δούμπα.

Εξελέγη στην τοπική Βουλή και αργότερα στο Αυστριακό Κοινοβούλιο, στην ανέγερση του Ελληνοπρεπούς κτιρίου του οποίου πρωτοστάτησε και συνέβαλε οικονομικά, ενώ διατηρούσε προσωπική σχέση με τον τότε αυτοκράτορα Φραγκίσκο-Ιωσήφ και τον διάδοχό του Ροδόλφο.

Ο Νικόλαος Δούμπας πέρασε στην ιστορία ως Μαικήνας των Τεχνών, έχοντας ο ίδιος ασχοληθεί με τις εικαστικές τέχνες και με τη μουσική. Ήταν προσωπικός φίλος εξεχόντων μουσικών, όπως του Ριχάρδου Βάγκνερ, του Γιόχαν Στράους, του Μπραμς και άλλων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Στράους ο Β΄ του αφιέρωσε το 1870 το Βαλς Νέα Βιέννη, αρ. 342, ενώ νωρίτερα, το 1858 του είχε γράψει την Πόλκα των Ελλήνων, αρ. 203. Στην εξοχική κατοικία του Δούμπα ο Γιόχαν Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό Βαλς Γαλάζιος Δούναβης.

Μέλος της διάσημης Βιεννέζικης Χορωδίας Ανδρών, της οποίας αργότερα διετέλεσε πρόεδρος, ο Νικόλαος Δούμπας ήταν και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Μουσικής Βιέννης.

Υπήρξε, επίσης, από τους σημαντικότερους χορηγούς της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Βιέννης, της Ομοσπονδίας Εικαστικών Τεχνών και του σημερινού Μουσείου Εφαρμοσμένης Τέχνης, ενώ διετέλεσε και διευθυντής της Εταιρείας Τεχνών και μέλος του καλλιτεχνικού συμβουλίου του αυστριακού υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Με πρόταση του και με δικές του χορηγίες, η πόλη της Βιέννης εμπλουτίσθηκε, στην εποχή του, με μια σειρά μνημείων μεγάλων προσωπικοτήτων, που σήμερα συγκαταλέγονται στα γνωστότερα αξιοθέατα της Βιέννης.

Σε αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του στις Τέχνες, τα Γράμματα και την Βιομηχανία, απέκτησε πολλές διακρίσεις και θέσεις, όπως για παράδειγμα του Επιτίμου Μέλους της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης κ.ά. Η κεντρική είσοδος του περίφημου Μεγάρου Μουσικής στο κέντρο της Βιέννης, όπου είναι έδρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, βρίσκεται σήμερα επί της οδού Ν. Δούμπα (Dumba Strasse).

Ο Νικόλαος Δούμπας πέθανε στις 23 Μαρτίου του 1900 στη Βουδαπέστη, απ΄ όπου μεταφέρθηκε η σορός του στη Βιέννη, για να ταφή, ως ύστατη τιμή και αναγνώριση της προσφοράς του στον κόσμο των Τεχνών, δίπλα στους Μπετόβεν, Μότσαρτ, Στράους, Μπράμς και Σούμπερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου